DetectarePlagiat.ro / Plagiatul academic

Plagiatul academic

Plagiatul reprezinta o forma de frauda academica si face parte din contextul eticii academice, reprezentand o problema de educatie etica.

Frauda academica reprezinta un concept mai larg, care cuprinde: falsificarea unor date sau informatii provenite din procesul de cercetare;
sabotarea lucrarilor altora prin impiedicarea acestora sa-si finalizeze lucrarea;
inselarea sau coruperea in vederea obtinerii unor avantaje academice;
favoritismul aplicat unei persoane in dauna alteia.

In legislatia americana referitoare la drepturile de autor, plagiat se considera utilizarea repetata a mai mult de 8 cuvinte, fara precizarea sursei originale, considerand ca in acest fel, lucrarea plagiata este prezentata ca o lucrare originala.

Aceasta precizare s-a facut pentru a familiariza pe cei care utilizeaza surse de documentare provenite din aceasta tara asupra consecintelor.

Plagiatul poate fi involuntar, prin utilizarea unor idei sau cuvinte, fara a preciza sursa, citarea gresita a sursei, fara intentie (graba de a realiza un material nu reprezinta o scuza), sau voluntar, cand ideile si/sau rezultatele cercetarii sau muncii altei persoane sunt insusite constient de catre plagiator.

Limita dintre plagiat si o lucrare elaborata de cineva este de multe ori neclara si nu intotdeauna se poate judeca plagiatul numai cu DA si NU.
Aici intervin o serie de factori de care trebuie tinut cont, trebuie facuta o distinctie intre plagiatul voluntar si cel involuntar, care de cele mai multe ori este datorat necunoasterii unor reguli si principii.

Inainte de aparitia internetului acest tip de inselatorie reprezenta mai mult o pierdere de timp, chiar daca si in acea perioada plagiatul exista, deoarece necesita consultarea unui numar limitat de resurse, materialul trebuia scris de mana, iar posibilitatea detectarii era mult mai mare, tocmai din aceste motive.

Odata cu dezvoltarea noilor tehnologii (internetul), numarul cazurilor de plagiat a crescut brusc. O crestere lenta si redusa a aparut prin anii 80', timp de aproximativ 8 ani,urmata de o crestere brusca inainte de anul 1990, crestere care a durat timp de aproape 10 ani, dupa care a inceput o scadere a numarului de cazuri, in mare parte datorita si dezvoltarii metodelor de depistare a plagiatului, prin crearea unor soft-uri specializate, aceasta reprezentand o alta fateta a avantajelor si dezavantajelor internetului.

Control Panel

Afla acum
inaintea profesorului tau
daca textul tau este
original sau plagiat!

Software AntiPlagiat.
Program GRATUIT de verificare si detectie a plagiatului.

Descarca Acum!