DetectarePlagiat.ro / Internetul si drepturile de autor

Internetul si drepturile de autor

Internetul este descris fara a gresi deloc un mijloc de comunicare multimedia.
Mesajele continute in comunicarea prin internet sunt de foarte multe ori obiectul protectiei dreptului de autor.

Textul scris este continutul de baza al unui site. Desigur nu orice text scris este o opera protejata prin dreptul de autor.
Textul trebuie sa se bucure de caracteristica de a fi original. Aprecierea originalitatii nu este intotdeauna simpla.

Sunt exceptate de la protectie urmatoarea serie de texte care contin :
a) ideile, teoriile, conceptele, descoperirile stiintifice, procedeele, metodele de functionare sau conceptele matematice ca atare si inventiile, continute intr-o opera, oricare ar fi modul de preluare, de scriere, de explicare sau de exprimare;
b) textele oficiale de natura politica, legislativa, administrativa, judiciara si traducerile oficiale ale acestora; ...
e) stirile si informatiile de presa; f) simplele fapte si date.

Astfel ca de cate ori este preluat un text din alta parte trebuie observat daca nu ne aflam in situatia in care incalcam drepturile de autor ale altora. In ceea ce priveste stirile trebuie sa fie stiut ca, desi acestea nu sunt protejate prin drepturile de autor, reproducerea lor in cadrul unui site poate fi urmata deo actiune privind concurenta neloiala.

In spatiul virtual, dreptul se autor impiedica alte persoane sa utilizeze materialele unui individ pentru profit propriu. Drepturile de autor protejeaza informatiile, creatiile produs de catre un individ impotriva copierii acestora.

Proprietarul informatiilor cu drept de autor are dreptul de a autoriza si de a reproduce opera sa (pe suport electronic, video sau in format CD/DVD), si de a o distribui.

In momentul in care orice persoana incalca dreptul de proprietate intelectuala, aceasta se numeste incalcarea drepturilor de autor.

Acest lucru inseamna ca nu exista posibilitatea de a descarca, salva, transmite prin e-mail opere originale catre altcineva. Pentru aceste actiuni este nevoie de permisiunea autorului operei originale in scopul de a o face transmisibila.

Legea copyright-ului impiedica folosirea neautorizata(reproducerea, republicarea, obtinerea de foloase materiale, etc.) a materialelor ce se supun acestei legi. Proprietarul de drept al materialului in cauza si numai acesta, poate autoriza reproducerea electronica sau sub orice alta forma, multiplicarea si distribuirea acestuia. Cand un anume autor incalca legea copyright-ului acesta comite o infractiune.

In momentul in care un provider de internet constata ca un anume utilizator incalca dreptul de autor asupra unui material oarecare, contul de internet poate fi dezactivat. Mai mult, daca asemenea informatie este gazduita pe un site oarecare acelasi provider poate bloca accesul utilizatorilor la respectivul site si/sau stergerea contului celui ce incalca legea.

Internetul, drepturile de autor si pirateria sunt subiecte din ce in ce mai studiate si analizate in ultimul timp la nivel global. Sunt problemele cu care ne confruntam foarte des, in diverse circumstante. Internetul reprezinta pentru fiecare dintre noi mai mult decat o sursa de informatii, este "prietenul" nostru de zi cu zi.

Desi, la prima vedere acesta reprezinta un lucru foarte util, el este cel care ne ocupa cea mai mare parte din viata noastra.

Pentru ca fiecare dintre noi are acces liber la internet, societatea in care traim a ajuns sa uite ce inseamna sa pretuiesti cu adevarat o opera de arta. Fara sa realizam suntem complicii pirateriei pe internet, plagiem si nu mai avem placerea de a merge la un film sau la o piesa de teatru, nu mai gasim un refugiu citind o carte.

Control Panel

Afla acum
inaintea profesorului tau
daca textul tau este
original sau plagiat!

Software AntiPlagiat.
Program GRATUIT de verificare si detectie a plagiatului.

Descarca Acum!