DetectarePlagiat.ro / Forme ale plagiatului

Forme ale plagiatului

1. Copierea directa din surse originale
Cel mai frecvent, aceasta forma a plagiatului implica copierea uneia sau mai multor fraze cuvant cu cuvant din sursa originala (cu sau fara note de subsol).
Atunci cand se copiaza fraze/pasaje din textul original, este necesar ca acestea sa se inscrie intre ghilimele.
Folosind citate, in special in cazul lucrarilor stiintifice, demonstreaza ca autorul nu aduce o nota de originalitate in lucrarea sa.

Copierea textelor/ frazelor din articole stiintifice sau din manuale de specialitate nu reprezinta o modalitate de a elabora o lucrare. Definirea unui stil prorpiu, folosirea conceptelor si ideilor originale asigura conceperea unei lucrari de calitate.

Copierea din alte surse este usor de demascat si aceasta incepe prin identificarea termenilor si conceptelor ce nu sunt familiare autorului. In cazul unei lucrari de licenta sau teze de doctorat, profesorii cunosc foarte bine materialele folosite in vederea elaborarii acesteia, de asemenea sunt familiarizati cu sursele commune de informatii privind fiecare subiect tratat in respectiva lucrare.

Cea mai buna modalitate de a evita copierea accidentala este de a citi pasajul/textul pe care doriti sa-l folositi in elaborarea lucrarii dvs. si apoi exprimati-l in propriile cuvinte folosind astfel expresii originale.
Ulterior, comparati textul respectiv cu originalul si asigurati-va ca acestea sunt suficient de diferite, avand grija sa evitati parafrazarea.

2. Copierea directa din surse originale folosind note de subsol
Copierea frazelor sau pasajelor din diferite documente folosind note de subsol la sfarsitul fiecarei propozitii reprezinta un alt mod de a plagia. Acest fapt este considerat plagiat deoarece niciuna din frazele folosite nu reprezinta contributia proprie a autorului lucrarii.

3. Reformularea unei propozitii (parafrazarea)
Parafrazarea reprezinta utilizarea propriilor cuvinte pentru a reproduce un anumit text sau idee. Exista situatii in care se pot utiliza in paranteze cuvintele preluate din textul studiat.
Parafrazarea nu este binevenita, dar in cazul in care se utilizeaza este obligatorie mentionarea sursei.

Parafrazarea este una dintre cele mai frecvente greseli intalnite in randul elevilor/studentilor, care, in incercarea de a elabora un eseu/referat pur si simplu reformuleaza propozitii.

Acest lucru este cel mai bine demonstrat in urmatorul exemplu:
"Complecsii care contin electroni nepereche si sunt atrasi de un camp magnetic se numesc paramagnetici, in timp ce complecsii care contin electroni nepereche si sunt respinsi de un camp magnetic se numesc diamagnetici." (Angelici- Sinteza si Tehnica in Chimie Anorganica)
Urmatoarele parafrazari nu sunt acceptate:
"Complecsii care contin electroni nepereche sunt cei care sunt atrasi de un camp magnetic. Acestia sunt numiti paramagnetici, in timp ce complecsii care contin electroni nepereche sunt respinsi de un camp magnetic si se numesc diamagnetici"
"Compusii care contin electroni nepereche si sunt atrasi de un camp magnetic sunt numiti paramagnetici. Compusi cu electroni nepereche care sunt respinsi de acelasi camp magnetic se numesc diamagnetici."

Intradevar, uneori nu exista nici o modalitate mai buna de a redacta o lucrare stiintifica fara a face trimitere la alte surse bibliografice care contin informatii substantial diferite, cu acelasi fond dar cu alta forma.
Se accepta ca intr-o astfel de lucrare sa se foloseasca parafrazarea fara a fi considerata plagiat, insa lucrarea trebuie sa reflecte propria contribute a autorului, originalitatea sa.
Nu uitati: Parafrazarea este considerate plagiat!

4. "Imprumutul" structurii altei lucrari
Aceasta forma de plagiat este, de asemenea, destul de des intalnita, intrucat multe dintre introduceri, de exemplu, tind sa urmeze acelasi mod de prezentare a lucrarilor.
Pentru a evita capcana "imprumutarii" structurii si continutului altor lucrari, asigurati-va ca ideile si conceptiile dvs. sunt prezentate intr-o maniera proprie, aducand acea nota de originalitate, dovedind prin aceasta ca dvs. sunteti autorul lucrarii.
Desigur, se pot urmari elementele principale ale lucrarii originale (sursa din care v-ati inspirati), insa asigurati-va ca nu ati parafrazat sau ati copiat cuvant cu cuvant parti din textul original.

5. Transpunerea altor lucrari /Insusirea muncii altcuiva
Toate lucrarile stiintifice, lucrari de diploma, eseuri, referate, lucrari practice de laborator trebuie sa fie produsul propriei dvs. cercetari, chiar si in cazurile lucrarilor practice unde se efectueaza analize de laborator in parteneriat cu un coleg.

Prezentam in continuare cateva din exemplele de mai frecvente:
- Existenta pasajelor identice in lucrarile de laborator. In cazul analizelor de laborator unde se lucreaza cu ajutorului unui alt coleg, rapoartele finale ale lucrarii trebuiesc pregatite independent.Chiar daca s-a lucrat in comun, fiecare dintre studenti trebuie sa aiba propria sa contributie, trebuie sa exprime in mod propriu aspectele si rezultatele analizelor efectuate. - Copierea sau folosirea unui raport de laborator din semestrul precedent. Copierea directa sau chiar folosirea unui raport de laborator vechi ca sablon sunt considerate plagiat si implicit incalcari ale regulilor, atragand dupa sine consecinte nedorite.
Contrar a ceea ce s-ar putea crede, acest fapt este usor de reperat intrucat fiecare student are stilul sau unic de a scrie.

6. Lipsa referintelor bibliografice / sursa notelor de subsol
In cadrul redactarii lucrarilor, atunci cand se prezinta un anumit fapt care nu este evident pentru cineva care este specialist intr-un domeniu, trbuiesc trecute note de subsol cu trimiteri la sursa materialului. In mod ideal, aceasta va fi o referire la literatura de specialitate (de obicei, o revista stiintifica sau, uneori, o carte).
Cateva exemple de elemente care trebuie sa fie mentionate ca note de subsol: - datele obtinute de catre alti cercetatori, cum ar fi punctele de topire si fierbere ale apei;
- orice propozitie sau pasaj care sunt utilizate cuvant cu cuvant sau parafrazate ;
- concepte, idei sau concluzii care nu sunt intuitiv evidente si nu va sunt proprii;
- desene, diagrame, grafice, tabele, etc pe care le-ati copiat din alta parte;
- aproape orice altceva care nu reprezinta propria dvs. munca.

Un exemplu in acest caz este sintagma "benzenul este o hidrocarbura aromatica", unde nu este necesara nota de subsol intrucat aceasta este o certitudine.
In schimb, sintagma " ferocianura este o molecula aromatica care s-a dovedit a fi mai reactiva decat benzenul in reactiile de substitutie aromatice" necesita o nota de subsol deoarece sintagma "a fost demonstrat" trebuie sa raspunda la intrebarea "de catre cine???".

Control Panel

Afla acum
inaintea profesorului tau
daca textul tau este
original sau plagiat!

Software AntiPlagiat.
Program GRATUIT de verificare si detectie a plagiatului.

Descarca Acum!