Continutul si protectia drepturilor de autor. Internetul si drepturile de autor
Dreptul de autor reprezinta o institutie juridic similara altora, care are insa o valoare culturala si patrimoniala semnificativa, de unde rezida si importanta sa.
In esenta exista un drept exclusiv de utilizare si valorificare al titularului dreptului de autor, care aduce anumite beneficii patrimoniale, limitat doar de catre societate, in ceea ce priveste durata protectiei si exercitiul dreptului exclusiv de proprietate.
Subiectele dreptului de autor
Dreptul de autor este strans legat de persoana autorului, acordandu-i acestuia atribute de ordin moral si patrimonial.
Principiul care guverneaza dreptul de autor este acela al adevaratului creator al operei, care leaga calitatea de autor de calitatea
de subiect al dreptului de autor.
Calitatea de autor este o problema de fapt, in timp ce calitatea de subiect este o problema de drept, astfel ca cele doua nu presupun neaparat identitatea de persoana, aceasta identitate depinzand de anumite situatii, care reies din clasificarea subiectelor dreptului de autor in subiect originar/primar si subiect derivat/secundar.
Obiectul dreptului de autor
Obiectul dreptului de autor il reprezinta operele de creatie intelectuala in domeniul literar, artistic sau stiintific, respectiv forma
in care ideile sunt exprimate nu atat continutul ideilor sau suportul material al acestora.
Deci nu trebuie confundat obiectul dreptului de autor nici cu obiectul operei nici cu obiectul dreptului material.