DetectarePlagiat.ro / Detectarea lucrarilor plagiate

Detectarea lucrarilor plagiate. Sfaturi pentru descoperirea acestora

Pentru a identifica plagiatul prin lucrarile studentilor, exista trei variante:

Varianta simpla, dar costisitoare, este abonamentul la una din firmele al caror obiect de activitate o reprezinta depistarea plagiatului. Firme care returneaza, in cel mult 24 de ore, textul lucrarii analizate cu un "raport de originalitate", fiind marcate cu rosu toate pasajele copiate (cu indicarea corespunzatoare a surselor de unde s-a copiat).

Varianta ceva mai laborioasa, dar fara cheltuieli prea mari, ar fi analiza directa a lucrarilor studentilor, cu incercarile proprii de identificare a plagiatului, si anume : »
la o prima lectura a lucrarilor, daca profesorul a ajuns sa-i cunoasca pe studenti, vocabularul prea elevat, o frazare prtentioasa, argumentarea sau exemplele vor indica posibilele fraude, adica lucrarile ce trebuie analizate mai pedant; »
daca lucrarile, intr-un format electronic, au fost transmise prin e-mail ca fisiere atasate, sau daca au fost depuse pe dischete sau pe CD, se recomanda o verificare a proprietatilor fisierelor. Multi dintre studenti nu mai trec textul preluat printr-un editor in calculatorul propriu, ci il expediaza exact asa cum l-au gasit - preluat. In acest caz, se poate vedea ca fisierul a fost creat de alta persoana decat studentul respectiv si, spre exemplu, cu un an sau doi inaintea intrarii sale in facultate; »
in multe cazuri, chiar textul, pe care studentul il prezinta, nici nu l-a citit.Acest caz include indicii clare demonstrand frauda: referinte la alte lucrari ale autorului, fraze ce atesta participarea autorului la activitati sau evenimente inaccesibile studentului respectiv. In cazul in care "sursa de inspiratie" a lucrarii a fost un articol de revista, se vor putea intalni formulari sau forme impuse de editori. »
pentru a identifica posibilele surse (canditate de copiere), se pot incerca cautari pe Web. De multe ori va fi suficienta o secventa de 3-4 cuvinte care poate fi inserata intr-o cerere de cautare chiar cu un motor de cautare universal, precum Google.
Cum unele site-uri cu referate nu permit accesul robotilor pemtru indexare, cautarea aceasta poate sa nu dea rezultate. Daca profesorul nu reuseste sa demonstreze plagiatul, nu inseamna neaparat ca lucrarea analizata este originala. Dar aplicand pasii de mai sus numarul evaluarilor eronate se va diminua, cu siguranta.
Experienta se acumuleaza treptat, impreuna cu un set tot mai "consistent" de lucrari si posibile surse pentru temele din cursul oferit.

Varianta trei: apelati la www.DetectarePlagiat.ro

Sfaturi pentru descoperirea lucrarilor plagiate

(a) Indiciile vizuale »
formatarea paginilor - acestea nu trebuie sa aiba aspectul web, pauze inconsistente, aspect neobisnuit, cuvinte sau sectiuni,cu link-uri integrate, etc; »
stil de citare sau bibliografia inconsecventa ; »
lucrarea contine link-uri incorporate, pauze inadecvate sau numerotare inconsecventa; »
fraze care nu au legatura cu textul in antetul sau subsolul paginii imprimate ; »
lucrarea a fost imprimata de pe un browser web; »
lucrarea nu are pagina de titlu sau contine o pagina cu titlul scris de mana

(b) Indicii de continut
Discutati cu studentul urmatoarele aspecte:
»
Poate acesta sa rezume ideile principale ale lucrarii? »
Studentul va poate furniza copii ale materialelor mentionate in lucrare?

(c) Aspectul lucrarii: »
Inconsecvente in stilul de citare sau bibliografie; »
Lucrarea contine referinte la grafice, diagrame, imagini, persoane sau evenimente care sunt ireale?

(d) Stilul de scriere / Mecanica: »
Limbajul folosit in lucrare este unul academic? »
Lucrarea este scrisa corect din punct de vedere grammatical? Utilizarea incorecta a sintaxei ar putea fi rezultatul folosirii unui serviciu de traducere web pentru a traduce o lucrare din germana in engleza si apoi in limba romana. »
Lucrarea difera in mod semnificativ comparativ cu alte lucrari ale respectivului student? »
Lucrarea trateaza cerintele impuse? Se regasesc subiecte tratate care nu fac obiectul lucrarii? »
Lucrarea este impecabila, nu contine nicio eroare de ortografie sau sintaxa

(e) Surse de documentare: »
Lucrarea contine surse de documentare recente? »
Lucrarea contine majoritatea surselor de documentare ca siteuri web care sunt inactive? »
Lucrarea prezinta detaliat informatii specifice, dar fara a cita sursa de documentare pentru a sustine afirmatiile? »
Sursele citate in lucrare sunt efectiv utilizate? (uneori, sursele de documentare sunt adaugate in scopul de a enumera cat mai multe)

Control Panel

Afla acum
inaintea profesorului tau
daca textul tau este
original sau plagiat!

Software AntiPlagiat.
Program GRATUIT de verificare si detectie a plagiatului.

Descarca Acum!