Definitia plagiatului. Cele sase forme ale palgiatului

Definitia plagiatului. Cele sase forme ale palgiatului

Dezvoltarea internetului, miliardele de documente de pe World Wide Web, dar si modul in care colectam informatiile navigand sau apeland la motoare de cautare, au schimbat modul de realizare a unei lucrari, fie ea de cercetare, fie un simplu eseu.

In acest mod se permite includerea simpla a fragmentelor din alte texte, simplificand si usurand plagiatul, dar ingreunand depistarea sa.
Cand sunt copiate texte dintr-o retea, vorbim despre plagiat online, sau plagiat cut& paste.

Folosind internetul in scopul documentarii, tentatia studentilor de a plagia a crescut foarte mult in ultimii ani. In numai cateva secunde, folosind un motor de cautare, tastand cuvintele cheie asociate unui subiect se preiau site-uri web care ofera informatii cu textul complet, gata pentru a fi copiat.

Desi plagiatul se refera la actiunea unei persoane de a prelua anumite lucrari, idei, creatii cunoscute sau nu de ceilalti, oricum scrise de altcineva, cu scopul de a le prezenta ca si cum i-ar apartine, acesta nu este clar delimitat.

Nu exista criterii stabilite dupa care oamenii sa se ghideze si astfel sa se diminueze aceasta tendinta de a insusi ceva ce nu le apartine. Plagiatul este o practica destul de raspandita.

Multi numesc plagiatul ca fiind o victima fara victima. Prima dintre ele ar fi adevaratul autor, furandu-i prestigiul.
De cealalta parte se afla cel care plagiaza, intrucat multe articole, lucrari de licenta se gasesc libere pe Internet, chiar si fara autor.

Plagiatul se defineste, conform DEX , ca fiind o "opera literara, artistica sau stiintifica a altcuiva, insusita (integral sau partial) si prezentata drept creatie personala".
Originea etimologica a termenului se pare ca provine de la latinescul plagiarius , care definea pe cei care rapeau oameni, pe care apoi ii vindeau ca sclavi.

Astazi, termenul de plagiat se refera numai la "rapirea" produsului intelectual al altei persoane, insusirea bunurilor materiale purtand denumirea de piraterie.

Control Panel

Afla acum
inaintea profesorului tau
daca textul tau este
original sau plagiat!

Software AntiPlagiat.
Program GRATUIT de verificare si detectie a plagiatului.

Descarca Acum!