DetectarePlagiat.ro / Cum sa evitam plagiatul

Cum sa evitam plagiatul

Furtul sau folosirea fara mentionarea sursei, ori a avizului autorului, a unor idei sau fraze, care apar ulterior ca noi si originale, cu un alt autor, se numeste plagiat.

Acesta consta in incalcarea regulilor proprietatii intelectuale, care inseamna, in fond, un abuz nerusinat, un fapt penal.

Plagiatul reprezinta ignoranta, iar ignoranta nu scuza o infractiune. Plagiatul intentionat, cum ar fi copierea deliberata sau utilizarea muncii altcuiva, fara a avea acordul acestuia din urma, modificarea sau falsificarea citatelor pentru a ascunde sursele de informare sunt numai cateva exemple grave de incalcare a drepturilor de autor.

Septimiu Chelcea (2003) recomanda cateva reguli pentru evitarea plagiatului involuntar, valabile atat pentru citarea tipografica, cat si pentru citarea electronica: »
inchiderea intre ghilimele a oricarui text care apartine altora; »
mentionarea numelui, titlului lucrarii, locul de aparitie, editura, anul, pagina; »
atentie la distinctia dintre cunostintele comune, care au intrat in patrimoniul stiintei si informatiile din sfera dreptului de proprietate intelectuala; »
reproducerea in cuvinte proprii a ideilor centrale ale unui text, mentionand corect autorul si opera care au facut obiectul inspiratiei; »
prescurtarea textului original, exprimand intr-o maniera proprie ideile de baza din opera citata; »
luarea de "notite inteligente", nu copiind propozitii si fraze din prelegerile profesorilor; »
lucrul cu fise de lectura in care se sintetizeaza ideile autorilor pentru a evita reproducerea intre ghilimele.

Modalitati de evitare a plagiatului »
1. Acordati-va cat mai mult timp pentru cercetarea si scrierea eseurilor/lucrarilor.Nu incepeti redactarea eseului/lucrarii pana cand nu va dati seama daca subiectul ales este realizabil sau nu.Puteti fi suspectat foaret usor de plagiat atat timp cat eseul/lucrarea trateaza alt subiect decat cel initial. Atunci cand gasiti suficiente informatii pentru realizarea eseului/lucrarii si nu aveti suficient timp la dispozitie pentru a redacta un eseu/lucrare cu un nou subiect, plagiatul este o tentatie mare! »
2. Acordati-va suficient timp asimilarii informatiilor din sursele de documentare. Daca sursa de documentare este o carte, incepeti prin a face o sinteza a acesteia. Daca veti incepe scrierea eseului/lucrarii pe baza sintezei, urmand ca in final sa includeti citatele de care aveti nevoie si sa indicati sursa acestora., veti constata in final ca ati realizat o lucrare originala. Originalitatea vine de la sintetizarea sursei de documentare! »
3. Fiti atenti la sursele de documentare care contin surse bibliografice citate in totalitate. Acest lucru va asigura ca puteti cita cu usurinta o sursa bibliografica atunci cand redactati eseul/lucrarea. »
4. Obisnuiti-va sa inchideti intre ghilimele toate citatele din sursele de inspiratie pe care le folositi in redactarea eseului/lucrarii. Acest lucru va va economisi timp, deoarece nu va trebui sa cautati in tot textul eseului/lucrarii atunci cand pregatiti lucrarea finala. »
5. Folositi un ghid de redactare atunci cand va documentati pentru eseul/lucrarea dvs. »
6. Aveti incredere in dvs. Chiar si cei mai buni scriitori sunt adesea constienti de ideile lor bune si cred ca nu mai au nimic de spus atunci cand lucrarile lor "au spus" atat de multe. Ideile originale provin de la cel care lucreaza indeaproape cu ideile altora, nu dintr-un moment inspiratie! »
7. Este bine sa stiti de unde puteti primi ajutor. In afara de profesorul dvs., puteti primi ajutor de la biblioteca universitatii . Profesorul dvs. va va poate ajuta cu probleme legate de gestionarea timpului, stresului, si dizabilitati de invatare.

Control Panel

Afla acum
inaintea profesorului tau
daca textul tau este
original sau plagiat!

Software AntiPlagiat.
Program GRATUIT de verificare si detectie a plagiatului.

Descarca Acum!