DetectarePlagiat.ro / Cum putem impiedica aparitia plagiatului

Cum putem impiedica aparitia plagiatului

Cea mai simpla metoda de a impiedica plagiatul este de a incepe educatia etica cat mai devreme, inca din primii ani de studiu. Din pacate, plagiatul nu este detectat in toate cazurile.

Uneori poate fi remarcat atunci cand se face o documentare asupra unei teme si acest lucru se poate intampla dupa cativa ani de la publicarea lucrarii.

Asa cum dezvoltarea internetului a permis o crestere a plagiatului, fiind la un moment dat vorba de un fenomen, la ora actuala tot el este cel care limiteaza aceasta frauda. Exista websiteuri care sunt dedicate studierii acestui fenomen, precum si impiedicarii raspandirii lui (www.DetectarePlagiat.ro).

In privinta revistelor, primul contact‚ si posibila evaluare a unui plagiat, il constituie procesul de "peer review" (evaluare sumara a articolului), care daca ridica suspiciuni, poate fi verificat prin intermediul internetului (softuri specializate de detectare a plagiatului), confirmarea sau infirmarea plagiatului.

Urmarind amploarea pe care plagiatul a luat-o in ultimele 2 decenii, doi cercetatori de la Southwestern Medical Center de la Texas University , Mounir Errami si Harold Garner, cu ajutorul unui program (eTBLAST), au cercetat baza de date Medline, care cuprinde rezumatele a 17 milioane articole publicate. Cercetand similitudinile existente intre cele 7 milioane de articole studiate, cel mai des citate, au constatat 70.000 de cazuri de asemanare, care extrapolate si raportate la totalul bazei de date reprezinta aproximativ 200.000 cazuri, aproape 3%.

Cei doi cercetatori au decis sa publice rezultatele cercetarii pe un site (https://spore.swmed.edu/dejavu) in speranta ca jena de a fi nominalizat ca plagiator, va face ca numarul celor care folosesc aceasta metoda sa se reduca.

Pentru a impiedica aparitia plagiatului este necesar sa se cunoasca cat mai multe lucruri referitoare la acest subiect si sa se respecte o serie de reguli simple: citarea textuala a cuvintelor exprimate de altcineva se va pune intotdeauna intre ghilimele si va fi insotita de o referinta completa, relatarea ideii altei persoane va fi insotita de o referinta completa.

Chiar daca un text este prelucrat si cuvintele sunt inlocuite prin sinonime, citarea sursei este obligatorie. Daca exista dubii in privinta sursei, a originii ei, chiar daca citatul sau ideea ar fi utila recomandarea este de a renunta la ea.

Citatele care cuprind mai mult de cateva randuri succesive, se trec in text cu alte caractere si cu spatiere diferita, iar daca depasesc o pagina se utilizeaza anexele.

Nu constituie plagiat folosirea unor sintagme sau definitii scurte considerate ca apartin notiunilor de baza din specialitatea respectiva, sau folosirea unor notiuni de cultura generala .

Plagiatul reprezinta o forma grava de frauda academica, solutia in majoritatea cazurilor fiind foarte simpla si se refera la recunoasterea paternitatii lucrarilor originale care au constituit baza documentarii, prin specificarea exacta a sursei, recunoscand astfel, onest, meritul autorilor lucrarilor studiate.

Pentru a-l preveni, este important sa fie clarificat cerintele unei lucrari academice. Este util de asemenea sa fie pus la dispozitia dtudentilor un ghid de tipul "Cum scriem un proiect?".

Bruce Leland recomanda profesorilor sa arate studentilor centrele de tipul arhive referate si lucrari si ca acestea sa fie discutate - analizate impreuna, pentru a-i lamuri de ce textele de acolo nu sunt corecte si credibile.

Control Panel

Afla acum
inaintea profesorului tau
daca textul tau este
original sau plagiat!

Software AntiPlagiat.
Program GRATUIT de verificare si detectie a plagiatului.

Descarca Acum!