DetectarePlagiat.ro / Continutul dreptului de autor

Continutul dreptului de autor

Pornind de la natura complexa, duala a dreptului de autor, se evidentiaza doua categorii de drepturi, reglementate inclusiv prin lege:
A. Drepturile morale de autor (stabilite prin art. 10 din Legea 8/1996)
1. Dreptul de divulgare a operei. Acest drept reprezinta posibilitatea autorului de a decide daca, in ce mod, cum si cand va fi adusa opera la cunostinta publicului.
Este un drept absolut si inviolabil, strans legat de persoana autorului. Importanta sa este majora, deoarece are influenta si asupra momentului aparitiei si existentei drepturilor patrimoniale, deoarece pana la data la care opera este divulgata, aceste drepturi sunt doar eventuale.
2. Dreptul la paternitatea operei. Este un drept care se refera la dreptul de a pretinde recunoasterea calitatii de autor al operei, bazat pe legatura indestructibila dintre autor si opera sa, ca manifestare a creativitatii acestuia.
Aspectul sau latura pozitiva a acestui drept consta in dreptul autorului de a revendica in orice moment calitatea sa de autor al operei, iar aspectul negativ implica un drept de a se opune la orice fel de act de contestare sau fraudare a acestei calitati a sale. Este un drept ce poate apartine doar persoanei fizice, fiind insa transmisibil succesorilor in drepturi ai autorului.
3. Dreptul la nume. Autorul este cel care are dreptul de a decide sub ce nume va fi adusa la cunostinta publicului opera. Optiunile pe care le are sunt stabilite prin lege, astfel incat o opera poate fi adusa la cunostinta publicului sub numele real al autorului, anonim sau sub un pseudonim, fiind exclusa publicarea sub numele unei alte persoane.
4. Dreptul la inviolabilitatea operei. Acest drept presupune respectarea integritatii operei si opozitia la orice fel de modificare sau atingere adusa acesteia, daca prin acesta se prejudiciaza onoarea sau reputatia autorului.
Este un drept care se transmite prin mostenire.
5. Dreptul de retractare a operei. Autorul are un drept de a retrage opera, dupa ce aceasta a fost adusa la cunostinta publicului, despagubind atunci cand aceasta se impune, pe titularul dreptului de autor, daca acesta este o alta persoana decat autorul.
Acest drept nu se transmite prin mostenire succesorilor autorului. Legea stabileste si o exceptie in cazul programelor pentru calculator, caz in care nu este posibila retractarea acestora, aspect firesc, avand in vedere ca ar fi si imposibil un control asupra utilizarii ulterioare retractarii, dar si pentru ca unele programe stau la baza unor sisteme complexe, astfel incat s-au aduce prejudicii semnificative unor persoane ce nu ar putea fi identificate in mod concret.

Aceste drepturi raman strans legate de persoana autorului, sunt exclusiv, insa sunt cesibile si limitate in timp.
Prin decizia sa, autorul isi poate da acordul ca opera sa sa fie utilizata si de alte persoane. Transmiterea acestor drepturi se poate realiza atat prin acte intre vii, prin contracte, car si prin efectul legii, pentru cauza de moarte.

Inca o caracteristica speciala a acestor drepturi este aceea ca sunt drepturi temporare, fiind transmise mostenitorilor pentru o perioada limitata de timp.

Protectia dreptului de autor
Legea prevede mai multe modalitati care sunt destinate a apara drepturile de autor si drepturile conexe.
1. Masuri tehnice de protectie. Legea, prevede posibilitatea folosirii de masuri tehnice de protectie prin care se intelege utilizarea oricarei tehnologii, dispozitiv sau componenta, care prin functionarea sa normala este destinata a impiedica sau limita actele care nu sunt autorizate de titularii drepturilor recunoscute prin lege.
De asemenea, titularii drepturilor pot furniza in contextul comunicarii operelor orice fel de informatii cu privire la drepturile legate de acea opera, conditiile si modalitatile de utilizare a respectivei opere.
2. Mijloace de drept administrativ. Incalcarea anumitor drepturi atrage dupa sine raspunderea contraventionala.
Tot contraventie constituie si fapta persoanei juridice de a permite unei persoane fizice accesul la spatiu sau echipamente, bunuri sau servicii, in vederea savarsirii unei contraventii sau infractiuni.
3. Mijloace de drept civil. Titularii drepturilor pot solicita instantei constatarea incalcarii drepturilor lor sau recunoasterea acestora, cu plata unor daune materiale pentru repararea prejudiciilor cauzate.Conform prevederilor din Legea 8/1996 pentru stabilirea despagubirilor, instantele de judecata vor putea recurge la anumite criterii, cum ar fi consecintele economice ale faptei (castig nerealizat de catre titular, beneficiu realizat de faptuitor), daunele morale cauzate etc., iar cand aceasta nu este posibil, cuantumul despagubirilor va fi stabilit la triplul sumei care ar fi in mod legal datorata pentru tipul de utilizare care reprezinta fapta ilicita.
4. Mijloace de drept penal. Legea stabileste si posibilitatea sanctionarii ca infractiuni pentru anumite fapte, care lezeaza dreptul de autor si drepturile conexe.

Toate creatiile, operele literare si artistice sunt protejate international de "Conventia de la Berna pentru protectia Operelor Literare si Artistice" care dateaza din 1886 revizuita prin Actul de la Paris din 24 iulie 1971 si modificata la 28 septembrie 1979.
In Romania Legea nr. 8/1996 stabileste cadrul juridic privind dreptul de autor si drepturile conexe.

Opera de creatie intelectuala este recunoscuta si protejata, independent de aducerea la cunostinta publica, prin simplul fapt al realizarii ei, chiar in cazul in care nu este terminata.

Control Panel

Afla acum
inaintea profesorului tau
daca textul tau este
original sau plagiat!

Software AntiPlagiat.
Program GRATUIT de verificare si detectie a plagiatului.

Descarca Acum!